Welkom op psion.nl

Niet denken, maar doen!

Bij PSION zien we best vaak cliënten die begrijpen wat hen in de weg zit, maar het lastig vinden hier uit te komen. ‘Ik wéét het wel, maar het voelt anders.’ Hoe kan je dit dan toch doorbreken? PSION psycholoog Ronald Koopman heeft een goed voorbeeld van hoe hij hiermee is omgegaan in een gesprek.   

Een ander teleurstellen

Ronald: “Hans* kwam bij mij in een traject bij PSION omdat hij in veel facetten van zijn leven al lange tijd hoge spanning ervoer. Dagelijkse activiteiten kostten hem door die spanning steeds meer energie. Op een gegeven moment haalde ik hem op uit de wachtruimte, waarbij Hans terloops aangaf altijd een half uur voor de afspraak aanwezig te zijn. Een mooi voorbeeld van een situatie waarin hij spanning ervaart in het dagelijks leven; als hij minder dan een half uur van te voren aan zou komen, gaf hem dat veel stress. Hij kreeg dan het gevoel mogelijk het afgesproken tijdstip niet te halen met als gevolg een ander, in dit geval mij, teleur te stellen. Uiteraard kon hij rationeel goed beargumenteren dat dat onzin was. Een kwartier is nog steeds ruim op tijd en hoe erg is het om te laat komen? Toch voelde het niet zo voor hem waardoor hij vaak gehaast van afspraak naar afspraak rende.

Samen kwamen we tot het inzicht dat dit een van de vele regels was die hij zichzelf dagelijks oplegde. Dergelijke regels waren veelal gebaseerd op wat ‘men’ wel en niet gepast vindt. Te laat komen is niet netjes richting een ander, geen ‘gekke’ dingen doen, dan val je ook niet op. De regels gaven een veilig gevoel, houvast, zekerheid.

Regels doorbreken

We begonnen met uitpluizen waar al die regels vandaan komen. Hans kon goed vertellen dat dat met onveilige situaties uit zijn jeugd te maken kon hebben. En dan kwam die opmerking weer ‘ik wéét het wel, maar toch voelt het niet zo’. Ik vertelde Hans dat als hij zich wilde ontworstelen van zijn regels, daar actie voor nodig is. Ik vroeg: “Beginnend in de spreekkamer, welke regel zouden we hier kunnen doorbreken?” Er stond een kan water tussen ons op tafel en ik stelde voor water uit de kan op de grond te gieten. Hans trok een gezicht, “dat kan toch niet!”. Ik goot daarop langzaam wat water uit de kan over de vloer en zijn gezicht vertrok nog meer. Vervolgens vroeg ik of hij dat ook wilde doen. Alles in hem weigerde. Ik liet het begaan en nadat het gesprek op andere voet verder ging, vroeg ik aan het eind of er nog dingen waren die hij wilde bespreken. Daarop pakte Hans de kan water en goot een flinke scheut over de vloer. We namen afscheid en nog zichtbaar geëmotioneerd liep hij de kamer met de natte vloer uit.

Aan het begin van het daaropvolgende gesprek zei hij. “Ik vond het vreselijk, maar ik heb me voor het eerst een beetje vrij gevoeld”. Vervolgens is hij zelf elke week iets gaan doorbreken ‘wat niet hoort’: alleen met een boek op het terras, alleen naar de bioscoop gaan. Het was spannend, maar het gevoel van vrijheid overheerste achteraf. Hij bepaalde wat hij deed, in plaats van de regels. Door te doen, kreeg Hans zijn vrijheid weer terug.”

Geen etiketten of protocollen

Bij PSION kijken we naar wat de persoon en naar wat hij of zij nodig heeft om de psychische klachten aan te pakken. Dit doen wij zonder etiketten te plakken of protocollen te volgen. Wilt u meer weten over deze PSION-aanpak? Ga dan naar onze website en lees hier meer over of bekijk ons dienstenaanbod.   

 *naam gefingeerd

Laatste nieuws