EMDR
Voor mensen die een traumatische ervaring in hun leven hebben opgedaan, biedt PSION EMDR aan als onderdeel van een psychische interventie.
Wat is EMDR?
EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een behandelmethode die speciaal is ontwikkeld om mensen te helpen bij het verwerken van traumatische ervaringen en bijbehorende klachten. Het richt zich op het verwerken van herinneringen die vastzitten in het brein, waardoor deze herinneringen minder emotionele lading krijgen en de klachten die hieruit voortkomen verminderen.
Voor wie is EMDR geschikt?
Bij PSION kan EMDR therapie ingezet worden als de psycholoog inschat dat dit zinvol is bij de (verstoorde) verwerking van enkelvoudig trauma. Bij enkelvoudig trauma maak je eenmalig iets heftigs mee of is er één beeld die steeds terug blijft komen. Denk dan aan een ongeluk of geweldsincident. Dit betekent niet dat deze therapievorm voor ieder enkelvoudig trauma de oplossing is. De PSION psychloog zal dit tijdens het psychisch traject beoordelen.
Traject EMDR
Tijdens een EMDR-sessie zal de PSION-psycholoog samen met de medewerker de traumatische herinnering verkennen terwijl er bilaterale stimulatie plaatsvindt, een voorbeeld hiervan is het volgen van bewegende vingers. Deze stimulatie helpt het brein om de traumatische herinnering op een nieuwe manier te verwerken, waardoor de emotionele lading afneemt en de klachten verminderen.
Disclaimer
Het is belangrijk om te weten dat deze vorm van therapie geen wondermiddel is en niet zomaar wordt ingezet. Het is altijd onderdeel van een psychisch traject en wordt ook niet los aangeboden. Tijdens dit begeleidingstraject wordt er door de PSION Psycholoog ingeschat of EMDR een passend onderdeel hiervan is. Er wordt altijd eerst een traject opgestart met een psycholoog en gaandeweg kan één van de oplossingen zijn om een aantal sessies toe te passen. De resultaten kunnen variëren per persoon en situatie. De duur van de behandeling kan ook verschillen, afhankelijk van de ernst van het trauma en de individuele behoeften van de cliënt.
” Verspil je energie niet aan zaken die toch niet zullen wijzigen. Zo blijf je beter in balans.”