Niemand heeft graag psychische klachten, toch komt het regelmatig voor dat mensen hiermee kampen. Het is niet iets waar ze zelf voor kiezen, en ontkennen het liever totdat het niet langer houdbaar is. Zo ook bij Fleur*. Ze verwachtte dat het wel over zou gaan, maar niks was minder waar. Zij deelt haar ervaring en de rol van PSION hier in.

En toen ging het mis

“O, maar dat gebeurt mij niet. Een depressie is toch voor zwakke mensen? Ik moet nog even doorzetten en dan wordt het beter.” Dit zijn nog maar een paar gedachten waar ik heilig van overtuigd was dat ze klopten!

Na jarenlang de wens voor een tweede kindje en uiteindelijk moeten accepteren dat het ons niet nog een keer gegund was, dagelijks mantelzorgen voor mijn zwaar gehandicapte vader, te werken en ook nog eens een leuke mama en echtgenote te zijn, ging het eind vorig jaar volledig mis. Was dit dan waar ik al eerder voor gewaarschuwd was?

Zorgen, angst en paniek

Ik kreeg zomaar – voor mijn gevoel –  uit het niets paniekaanvallen en huilbuien, viel kilo’s af en kon simpelweg niet meer functioneren. Zorgen en angst over de (verre) toekomst, de problemen in de wereld; alles kwam keihard binnen. Ik kon niet meer normaal nadenken. Gelukkig had en heb ik een goede relatie met mijn leidinggevende die al snel merkte dat het niet goed met me ging. Ik moest een tijdje rust nemen. Direct kwam zij met de optie om via het werk bij PSION een traject op te starten. Dat traject heb ik met beide handen aangegrepen, ik wilde beter worden!

De eerste sessie

Ik ging met knikkende knietjes naar de eerste sessie. ‘’Als ik maar begrepen word en ik niet voor gek wordt aangezien’’, dacht ik. Maar jeetje, wat een geruststelling toen ik eenmaal bij Isha aan tafel zat. Binnen twee tellen was ik al aan het huilen en volledig overstuur en dat bij iemand die ik niet kende. Maar op de een of andere manier gaf zij mij direct het veilige gevoel dat ik me kon uiten. Wat een fijn gevoel! De eerste sessie stond eigenlijk volledig in het teken van het aanhoren van mijn verhaal en verdriet. Hoewel ik hoofdpijn had van het huilen, voelde ik me na deze sessie al zoveel beter. Samen hebben we een plan van aanpak gemaakt.

Een hoge lat

Tijdens de volgende sessies bleek al snel dat ik het mezelf zo moeilijk maak. Alles moet perfect, want dat hoort en dat wordt van mij verwacht. Gaandeweg de verschillende sessies leerde Isha mij om bij zulke gedachten mijzelf steeds vragen te stellen.

Eigenlijk het analyseren van mijn zorg en angst. Wil ik dit ‘probleem’ nu oplossen en kán ik dit nu oplossen? Wanneer één van de twee antwoorden ‘nee’ is dan kun je de negatieve gedachte het beste parkeren. Dan is het verspilde energie. Dit heeft mij zo geholpen. Vaak blijkt de negatieve gedachte of angst ongegrond, we kunnen nu eenmaal niet in de toekomst kijken.

Ook leerde zij mij inzien dat ik zoveel moois heb om van te genieten. Het is ons dan wel niet gelukt om een tweede kindje te krijgen, we hebben één prachtige dochter waar we trots op mogen zijn en dat mijn relatie met mijn man nog steeds goed is, ondanks alle tegenslagen, is ook een zegen.

Diep in mijn hart wist ik dit natuurlijk wel, maar het was zo naar de achtergrond verdreven dat ik er zelf niet meer in geloofde.

Weer aan de slag

Na een paar gesprekken ben ik rustig aan weer gestart met het oppakken van werkzaamheden. Heel laagdrempelig, op mijn eigen tempo en vooral zonder druk. Zowel Isha als mijn leidinggevende hebben nauwlettend in de gaten gehouden of het aantal uren wat ik werkte wel paste, omdat ik het toen nog lastig vond om te bepalen wat ik wel en niet aankon.

Ik werd steeds een beetje sterker en merkte dat ik weer energie kreeg van de werkzaamheden die ik deed. Ik was op de goede weg! Ook mijn collega’s merkten dat ik steeds weer een beetje mijzelf werd. Ik mengde mij weer in zakelijke vraagstukken en zei ‘nee’ daar waar nodig.

Hoe gaat het nu?

Ik heb nog regelmatig negatieve gedachten, maar door de tips en hulp van Isha ben ik wel een stuk beter in staat om mijn gedachten te ontleden, minder zwaar te maken. Ik val nog steeds, maar het dal is minder diep en ik krabbel sneller op. Ik geniet weer van de kleine dingen die het leven ook zeker mooi maken! Dus schaam je niet, maak het kenbaar en ga met jezelf aan de slag!

Meer informatie

Wilt u als leidinggevende uw medewerkers net zo helpen als de leidinggevende van Fleur heeft gedaan? De helpende hand bieden kan al voldoende steun bieden waardoor een medewerker hulp zoekt. Ga naar de website van PSION, lees meer over onze diensten en vraag vrijblijvend een offerte aan.

*Fleur is niet haar echte naam

Contact gegevens

Wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Laatste nieuws

  • Pesten op het werk – u bent de oplossing

    Voor de een is het een grapje, voor de ander de zoveelste belediging. Pesten [...]

  • Copingstijlen: hoe ga jij met bepaalde situaties om?

    Iedereen kent het (jammer genoeg) wel: ruzie met een goede vriend, liefdesverdriet of een [...]

  • Column Demi Zwerver: “HELP, IK HEB EEN TRAUMA!”

    “HELP, IK HEB EEN TRAUMA!” "Wat wil je daarmee?" "OVERWINNEN!" "Oké laten we dat [...]