“HELP, IK HEB EEN TRAUMA!”

“Wat wil je daarmee?”

“OVERWINNEN!”

“Oké laten we dat samen regelen”

Dit was een deel van een gesprek wat ik, Demi Zwerver, psycholoog bij PSION, met een cliënt in de spreekkamer had. Door een traumatische gebeurtenis met een ambulance ervaarde zij een spanningsreactie specifiek voor de sirene. Dit beïnvloedde haar niet alleen op het werk, maar ook in haar dagelijkse leven. Begrijpelijk dat zij dan ook koos om op zoek te gaan naar een oplossing om dit trauma te overwinnen.

Gelukkig zijn de psychologen bij PSION niet gebonden aan de vertrouwde spreekkamer. We zitten ook niet vast aan protocollen en procedures en gaan voor de methode die de medewerker het beste en met een duurzaam resultaat ondersteunt. En hoe kan iemand een trauma met een ambulance overwinnen? Door een ambulance in te schakelen. En dat heeft de cliënt geregeld.

Oog in oog met trauma

Stapsgewijs zijn we samen naar de ambulance toegelopen. De cliënt stapte vervolgens in de ambulance om achter in de passagiersstoel te gaan zitten terwijl de ambulancebroeder ons wat meer informatie verschafte. Vervolgens heeft de cliënt met nog meer spanning voorin gezeten. De cliënt vroeg wanneer zij daar aan toe was, zelf aan de ambulancebroeder of de sirene aan mocht, tot twee keer toe!

Dit proces heeft 1,5 uur geduurd met de nodige inspanning en emoties. Achteraf overheerste niet meer de angst, maar het trotse en opgeluchte gevoel van de cliënt. Voor mij was het een unieke ervaring maar vooral intiem en verbindend om naast de client te kunnen staan en haar op deze unieke manier te begeleiden.

Na het trauma

De cliënt geeft aan gevoelsmatig minder sirenes te horen waardoor er minder spanning aanwezig is. Ondanks de schaamte en de spanningen die resulteerde in spierpijn in het hele lichaam die deze ervaring met zich mee bracht, heeft de cliënt zich nog nooit zo sterk en krachtig gevoeld als nu. “Het was het allemaal waard”.

Voor psychologen kan het wel eens oncomfortabel voelen om uit de spreekkamer te gaan en uit je eigen comfortzone te stappen, maar het levert de momenten op die de meeste impact kunnen hebben. ‘So let’s get ONcomfortable!’

Traumaverwerking

Vaak wordt gedacht dat EMDR de enige methode is om trauma’s van het verleden te verwerken, maar niets in minder waar. Door de praktische en directe aanpak van psychische klachten en de oorzaak ervan, zonder het plakken van etiketten en labels in het proces, ondersteunen de psychologen van PSION effectief en op een duurzame manier.

Meer weten over de aanpak van PSION? Ga naar onze website of neem contact met ons op. PSION is er ook voor de preventie van psychische klachten.

Contact gegevens

Wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Laatste nieuws

  • Pesten op het werk – u bent de oplossing

    Voor de een is het een grapje, voor de ander de zoveelste belediging. Pesten [...]

  • Copingstijlen: hoe ga jij met bepaalde situaties om?

    Iedereen kent het (jammer genoeg) wel: ruzie met een goede vriend, liefdesverdriet of een [...]

  • Column Demi Zwerver: “HELP, IK HEB EEN TRAUMA!”

    “HELP, IK HEB EEN TRAUMA!” "Wat wil je daarmee?" "OVERWINNEN!" "Oké laten we dat [...]