Onlangs bevond ik mij in een ongemakkelijke situatie. Een kwestie van een verkeerde inschatting op basis van een te romantisch beeld of een te graag vervulde verwachting: het was koud en nat op de camping afgelopen meivakantie. Wat ik merkte, is dat er direct een soort controlemechanisme startte. Wij checkten semi-zuchtend zeker elk half uur de buienradar en zetten consequent de stoelen tรณch buiten.
Met andere woorden, wij probeerden invloed of controle uit te oefenen op een situatie waarop dat verre van mogelijk was. Dat wisten wij zelf ook wel, maar toch, we deden het wel.
Hoe zit dat toch met controle? Waarom doen we op momenten in vredesnaam zo moeilijk en proberen we situaties te beรฏnvloeden terwijl dat niet kan?
De cirkel van invloed en betrokkenheid
Verder kijkend kom je dan al snel op themaโs als invloed en betrokkenheid. Organisatiepsycholoog Stephen Covey schreef hier voor het eerst een model over, welke inmiddels al jaren wordt gebruikt om invloed bespreekbaar en visueel te maken. Het model bestaat uit een grote cirkel (cirkel van betrokkenheid) met daarbinnen een kleinere cirkel (cirkel van invloed). Binnen de cirkel van betrokkenheid vind je alle zaken waar je je druk over kunt maken. Hierin vind je alles wat je belangrijk kunt vinden in jouw leven,en dus ook waar je geen of beperkte invloed op kunt uitoefenen. De cirkel van invloed bestrijkt die zaken waar je invloed op kunt uitoefenen, met andere woorden, hierin kan je de keuze maken er iets aan te doen. Het idee is dat hoe meer je je focust op de zaken buiten jouw invloed, wat we dus vrij snel doen in allerlei situaties, hoe meer je jezelf na enige tijd gefrustreerd of misschien zelfs somber voelt. Het kost je immers bakken met energie om iets te proberen waarvan je al kunt bedenken dat dit niet lukt, omdat het buiten je cirkel van invloed ligt.
Het is zaak om je te richten op de punten die je wรฉl kunt beรฏnvloeden en je richten op de acties die je kunt ondernemen. Een proactieve houding aannemen dus. Dat betekent bijvoorbeeld wegblijven bij acties van anderen en de focus leggen op je eigen acties. Je hoeft jezelf daarom ook niet te zien als slachtoffer van een ontstane situatie. Het betekent dat je je uit kunt dagen in het vinden van creatieve alternatieven die je zelf kunt uitvoeren. Het heft in eigen hand nemen en (h)erkennen waar je een bijdrage in kunt leveren. Dus in plaats van โIk kan er nu eenmaal niets aan doenโ bedenken; โWelke alternatieven heb ik?โ.
De touwtjes in handen nemen
Binnen PSION vinden we het erg belangrijk om deze proactieve houding te benadrukken. Hoe vervelend of ongemakkelijk de situatie ook is, er zijn altijd kansen om iets op te pakken binnen jouw invloedssfeer. Hier leer je van en richt je op de positieve aspecten van jouw eigen mogelijkheden waardoor je energie overhoudt. PSION stimuleert je om altijd jouw eigen te keuzes te (leren) maken en vooruit te denken. Vanuit de zaken die je รฉcht belangrijk vindt. En dan het liefst ook out of the box.
Op de camping realiseerde ik mij dan ook al snel dat je ook een regenjas kan aantrekken om een potje kubb te spelen. En dat dansen in de regen stiekem erg leuk is.
Meer weten
Wilt u weten wat PSION voor uw organisatie kan betekenen? Neem danย contactย met ons op of bekijk onze diensten.