Dat was ‘m dan weer. De jaarlijkse zomervakantie zit er op. Heerlijk vrij om met man en kinderen de hort op te gaan. Genieten, even drie weken iets anders doen dan werk. Dat gevoel wil je natuurlijk even vasthouden?! Dat was ook mijn idee. Na mijn heerlijke vakantie mocht ik onlangs weer beginnen. Dit jaar zou ik echt de rust nog even bewaren zo had ik bedacht. (En dat kan ik best zonder alle tips die nu weer in alle tijdschriften voorbij vliegen.)

Na de vakantie ga ik het anders doen…

De vakantie was perfect. Avontuur opgezocht, plekken zonder WiFi, kortom; helemaal zen. De eerste dag van de nieuwe werkweek was ik dat gevoel al weer helemaal kwijt. Volle agenda, telefoontjes, wachtwoord vergeten, bam volle bak. Terwijl ik daarover mopperde, bedacht ik me al wel snel dat ik degene was die dit mezelf aandeed. Want naast dat ik weer gewoon mijn werk deed, leuk werk bovenal, plande ik de week weer propvol. Etentje hier, bezoekjes daar en weer een hoop geregel.

Hoe komt het nu dat dit weer van vooraf aan begon?!

Regels zijn daarop het antwoord.

Eigen regels overtreden

Regels, ook wel leefregels genoemd, zijn in feite onze moetjes. Regels waarvan we overtuigd zijn dat het zo hoort. We hebben deze regels, omdat ze ons een bepaalde mate van veiligheid geven. Deze veiligheid geeft een fijne voorspelbaarheid af en zorgt er bijvoorbeeld voor dat we niet in conflict komen. We hebben er ook wat aan kort gezegd. Alleen. Passen we deze, vaak strakke en strenge, regels ook toe op momenten waar we niks aan hebben, is dit een recept voor stress.

Dat realiseerde ik mij terwijl ik mij op woensdagochtend na een fijn, te langdurende etentje uit bed sleepte en naar mijn werk ging. De regel “je moet initiatief tonen om vriendschappen onderhouden” kwam niet bepaald op het goede moment. Sterker nog, deze regel was in conflict met “ik moet op tijd vrije avonden inplannen”.

Houdt u zich aan uw regels?

In dit soort situaties is het dus zaak om de regels te herkennen en deze te doorbreken. Het doorbreken van regels betekent heel platgeslagen expres iets anders doen dan u van plan was. Met als doel de (schijn)veiligheid te doorbreken. En dus te toetsen of er écht iets vervelends gebeurt. Want vast en zeker dat diegene nog steeds een goede vriendin is als ik een weekje later iets plan.

Uitdaging: houd eens een week of twee uw regels bij en inventariseer daarna eens hoe zinvol deze zijn en wat u hierin kunt veranderen.

Werk-privé balans verbeteren

Wilt u nu ook uw werk-privé balans of die van uw medewerkers verbeteren? Neem dan vrijblijvend contact op met PSION. Onze diensten en diverse trainingen zijn er om u en uw medewerkers lekkerder in hun vel te laten zitten.

Contact gegevens

Wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Laatste nieuws

  • Pesten op het werk – u bent de oplossing

    Voor de een is het een grapje, voor de ander de zoveelste belediging. Pesten [...]

  • Copingstijlen: hoe ga jij met bepaalde situaties om?

    Iedereen kent het (jammer genoeg) wel: ruzie met een goede vriend, liefdesverdriet of een [...]

  • Column Demi Zwerver: “HELP, IK HEB EEN TRAUMA!”

    “HELP, IK HEB EEN TRAUMA!” "Wat wil je daarmee?" "OVERWINNEN!" "Oké laten we dat [...]