Iedereen kent het (jammer genoeg) wel: ruzie met een goede vriend, liefdesverdriet of een conflict met de buren. Iedereen gaat anders om met moeilijke omstandigheden en tegenslagen. Niet alleen privé, ook op werk gaat iedereen anders om met werkstress of een slechte beoordeling. Deze omstandigheden kunnen veel verschillende emoties en gevoelens oproepen zoals boosheid, schuld, angst, verdriet, wanhoop, machteloosheid of somberheid. Hoe gaat u hiermee om? Steun zoeken bij vrienden, direct doorpakken, drank of drugs gebruiken om alles even te vergeten… Ieder heeft zo zijn eigen manier, ieder zijn eigen copingstijlen.
Copingstijlen
Deze verschillende manieren van omgaan met stress worden ook wel ‘Copingstijlen’ genoemd. Coping is afgeleid van het Engelse begrip ‘to cope with’ wat letterlijk betekent ‘kunnen omgaan met of opgewassen zijn tegen’. De kans is groot dat u meerdere copingstijlen heeft, wellicht dat u wel één favoriet hebt die past bij uw karakter. Niet iedere stijl is altijd effectief, daarom is het hebben van meerdere stijlen nuttig. Er zijn 7 copingstijlen ingedeeld in probleemgerichte coping en emotiegerichte coping. Bij probleemgerichte coping probeer je het probleem op te lossen, bij emotiegerichte coping probeer je de gevoelens die het probleem veroorzaakt te veranderen.
Actief aanpakken
Bent u iemand die direct aan de slag gaan om een probleem op te lossen? Alle zaken op een rijtje zet en doelgericht en met vertrouwen te werk gaat? Dan is uw copingstijl: actief aanpakken. Het grote voordeel van deze stijl is dat problemen worden opgelost. Echter kunt u ook bezig blijven met brandjes blussen en/of heeft u veel frustratie wanneer u ergens geen invloed op kunt uitoefenen.
Palliatieve copingstijl
Bij deze coping stijl zoekt je afstand tot het probleem en sla je emotioneel op de vlucht. Je pakt het probleem niet aan, maar zoek teen vorm van troost. Dit kan door je te storten in het werk of overmatig gebruik te maken van genotsmiddelen zoals drank of drugs. Deze manier van omgaan met tegenslagen is vaak effectief wanneer jij er zelf niets aan kunt veranderen.
Vermijden
Je ‘blokkeert’ eigenlijk het probleem door het uit de weg te gaan of te ontkennen dat er een probleem is. Je wilt het dan niet over het probleem hebben en doet alsof er niks aan de hand is. Zo ervaar je weinig bewuste last van het probleem. Echter kan het probleem dan (onbewust) groter worden waardoor de bom op een onvoorspelbaar moment barst.
Sociale steun zoeken
Mocht je een probleem hebben, dan zoek je emotionele steun bij jouw partner, vrienden of collega’s. Het lucht ook op wanneer jij jouw verhaal kwijt kunt en daarbij eventueel om hulp en advies kunt vragen. Zo sta je er niet alleen voor. Pas wel op dat je dan niet (te) afhankelijk wordt van een ander of dat je elkaar meeneemt in een negatieve spiraal.
Expressie van emoties
Bij deze copingstijl laat je duidelijk zien wat je voelt. Voor jou kan dit als een opluchting voelen, voor jouw omgeving is dat niet altijd zo. Spanning, boosheid of frustratie kunnen overkomen als agressief en asociaal. Ook kan je in de emotie blijven hangen of ze hebben geuit voordat je erover na hebt gedacht. Echter is het uiten van emoties over het algemeen beter dan deze te onderdrukken.
Passief reactiepatroon
Zelf ben je druk bezig met het probleem, maar aan de buitenkant is dit niet zichtbaar. Bij een passief reactiepatroon analyseer je het probleem totdat je op een oplossing komt. Dit kan leiden tot overmatig piekeren en het probleem kan in je hoofd veel groter lijken dan dat het in werkelijk is.
Geruststellende gedachten
Jezelf moed inspreken, zeggen dat het vanzelf wel weer goed komt en dat anderen het nog veel zwaarder hebben zijn onderdelen van de copingstijl: Geruststellende gedachten. Je stelt jezelf gerust waardoor je minder stress door het probleem ervaart, je kalmeert jezelf. Het is echter niet de beste manier wanneer een situatie snel actie vereist.
Toch willen wij u meegeven dat geen van deze stijlen fout is om toe te passen, sommige zijn alleen effectiever dan andere. Dit ligt niet alleen aan de situatie, maar ook aan de persoon en zijn of haar karakter.
Meer informatie over copingstijlen
Wilt u weten hoe u vervelende dingen makkelijker kunt loslaten? Hoe u beter uw eigen grenzen kunt aangeven en met meer zelfvertrouwen in het leven kunt staan? Neem dan contact op met PSION, via ons contactformulier, per mail of telefonisch. Wij helpen u graag verder.