Een avond uitgaan, een huilde baby of de filmmarathon afkijken, dingen die er vaak voor kunnen zorgen dat u minder slaapt dan u graag zou willen. Met reacties als ‘ach, dat slaap ik morgen wel weer bij’ onderschatten we het belang van slaap gemakkelijk. Toch heeft slaaptekort een direct en diepgaand effect op de werkprestaties van een medewerker.

Wat is slaaptekort?

U heeft een slaaptekort wanneer u minder slaap krijgt dan uw lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren. Voor volwassen is dit minder dan 7 tot 9 uur slaap per nacht. Een chronisch slaaptekort kan voortkomen uit een hoge werkdruk, stress, schermgebruik voor het slapen of slaapstoornissen.

Wat is de impact van slaaptekort?

Een slaaptekort heeft op verschillende manieren invloed op de werkprestaties:

  1. Verminderde concentratie en focus: wanneer een medewerker last heeft van slaaptekort, merkt u dat ze sneller afgeleid zijn, moeite hebben om teken af te ronden en vaker fouten maken.
  2. Verstoorde besluitvorming: Slaaptekort beïnvloed het hersendeel wat verantwoordelijk is voor besluitvorming. Hierdoor nemen medewerkers die te weinig slapen sneller impulsieve beslissingen of kunnen zij complexe problemen minder goed analyseren.
  3. Lagere creativiteit: slaaptekort beperkt het vermogen om nieuwe en originele ideeën te bedenken.
  4. Minder motivatie: Vermoeidheid door slaaptekort kan je motivatie en betrokkenheid op de werkvloer verminderen. Taken die normaal gesproken leuk of uitdagend zijn, kunnen als overweldigend of saai aanvoelen.
  5. Negatieve invloed op sociaal contact: Slaaptekort heeft een negatief effect op het humeur van een medewerker waardoor ze sneller prikkelbaar zijn of een kort lontje hebben. Dit kan samenwerken en contact met collega’s vermoeilijken.

Fysieke en mentale gevolgen van slaaptekort

Naast de invloed op de werkprestaties van de medewerker, leidt slaaptekort tot gezondheidsproblemen zoals een verzwakt immuunsysteem, hoge bloeddruk en een verhoogd risico op verzuim en zelfs burn-out.

Slaaptekort voorkomen

  1. Houd een consistent slaapritme aan: probeer zowel door de weeks als in het weekend om dezelfde tijden naar bed te gaan en op te staan.
  2. Creëer een rustgevende slaapomgeving: zorg voor een donkere en stille kamer en vermijd schermen minstens een uur voor het slapen.
  3. Beperk cafeïne en alcohol: beide kunnen een negatief effect hebben op de slaapkwaliteit.
  4. Neem een powernap: powernaps van 10 tot 20 minuten kunnen de alertheid tijdelijk verbeteren.
  5. Praat met een arts: Blijft een medewerker moeite hebben met slapen, overweeg dan professionele hulp om mogelijke slaapstoornissen aan te pakken.

Contactgegevens

Wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Laatste nieuws

  • Moeilijk gesprek voeren op werk

    6 tips voor het voeren van een moeilijk gesprek op werk

    Het voeren van een moeilijk gesprek op werk kan heel stressvol zijn. Niet alleen [...]

  • Mindfulness op de werkvloer

    Mindfulness op de werkvloer: praktische oefeningen

    Als het gaan om mentale gezondheid, wordt mindfulness een steeds vaker genoemd onderwerp. Medewerkers [...]

  • Gesprek over slaaptekort

    Het effect van slaaptekort op werkprestaties

    Een avond uitgaan, een huilde baby of de filmmarathon afkijken, dingen die er vaak [...]