De psychologen van PSION horen dagelijks de problemen en lastige kwesties waar medewerkers tegenaan lopen. Niet alleen op de werkvloer, maar ook uit de privé-omgeving. Deze twee omgevingen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Psycholoog Nicki Ackermans vertelt over een traject dat haar erg is bijgebleven.

Omgaan met labels van de buitenwereld

“Een begeleidingstraject dat mij erg is bijgebleven, was van een man die zich bewust was van zijn naar eigen zeggen “autisme-achtige kenmerken” en hier zelf príma mee kon leven. Hij vond het vooral lastig dat andere (vooral nieuwe) mensen hem telkens labelden als ‘ongeïnteresseerd’, ‘rebels’, ‘koppig’ enzovoorts. Dit vond ik heel goed te begrijpen. Alleen wanneer je zijn handleiding begreep, werd duidelijk dat hij juist een betrokken, volhardende en zelfs een makkelijk man is. Op rationiveau was hij de makkelijkst te volgen persoon die er bestaat, met enkel een wat onhandige vorm van communicatie. We hebben dan ook het traject gewijd aan hoe hij deze misvattingen kon herkennen en zichzelf beter kon uitleggen. Een voorbeeld hiervan is dat hij via een kort briefje aan nieuwe mensen (vooral een nieuwe leidinggevende of nieuwe directe collega’s) in één oogopslag zijn handleidinkje kon geven.”

Individuele hulp om samen verder te komen

“Zijn vrouw sloot halverwege het traject aan, omdat zij het laatste jaar constant vastliep op wat hij niet zo goed kon waaronder begrip tonen en tactische discussies waar anderen bij zijn vermijden. Ook wilde ze dat hij ging werken aan een zachter en warmer contact met zijn kinderen uit het vorige huwelijk, over wie zij zich zorgen maakte . Wat duidelijk te zien was, was dat deze mensen overduidelijk op elkaar gevallen zijn omdat ze elkaar in balans brengen. Dit door dat hun karakters lijnrecht tegenover elkaar staan: In tegenstelling tot de man was de vrouw juist heel gevoelig, altijd gefocust op emotionele zorg voor de ander en kon daardoor soms blijven vasthangen in de emotionele aspecten van zaken. Ik heb hen dan ook aangespoord om weer op die manier naar elkaar te kijken:

Tegen de vrouw zei ik: ‘Stop met het bemoeien in zijn relatie met zijn kinderen, want in mijn ogen zijn de karaktereigenschappen van je man in deze situatie juist ideaal om met de situatie te kunnen dealen en ben jij de enige die last van de situatie heeft door je er zo druk over te maken. ’

De man vertelde ik: ‘Ga naast jouw vrouw zitten als ze het moeilijk heeft en blijf luisteren als ze daarom vraagt. Geen adviezen erin gooien totdat ze aangeeft hier behoefte aan te hebben.’

Naar de vrouw: ‘Besef en accepteer dat er soms geen invoelend antwoord gaat komen, maar een praktisch advies wanneer je aangeeft daar klaar voor te zijn.’

Naar de man: ‘Ben je het ergens niet mee eens? Wacht dan met dat vertellen tot jullie weer thuis zijn.’

Man: ‘Maar hoe doe ik dat als het er in de supermarkt over gaat wat we nu moeten kopen?’

Ik: ‘Vooruit, dat is een uitzondering op de regel.’

Ze vingen dit uitstekend op, lachten om hun eigen uitgesproken gedrag en zagen in dat de ander in sommige situaties hen aan kan vullen en/of terug in balans kan krijgen.”

Elkaar waarderen en accepteren

“Bij het volgende gesprek kwamen er twee oprecht verliefde mensen op mij aflopen. De vrouw vertelde mij, met een  liefdevolle glimlach, hoe haar man haar een bos rozen had gegeven in het bijzijn van anderen om haar te bedanken voor alle steun. Ze voelde zich ook kilo’s lichter nu ze zich niet meer hoefde te mengen in zijn relatie met zijn kinderen. De man voelde zich weer volledig in zijn waarde gelaten. De dankbaarheid die ze naar mij toonden voor dat ene gesprek was enorm en het had veel veranderd. Dat maakte wederom duidelijk dat psycholoog voor mij het mooiste beroep is dat er bestaat.”

Meer weten?

De psychologen van PSION kunnen bij veel problemen helpen en doen hun uiterste best om u weer goed in uw vel te laten zitten. Bent u benieuwd naar wat PSION voor u kunt betekenen? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag verder.

Contact gegevens

Wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Laatste nieuws

  • Pesten op het werk – u bent de oplossing

    Voor de een is het een grapje, voor de ander de zoveelste belediging. Pesten [...]

  • Copingstijlen: hoe ga jij met bepaalde situaties om?

    Iedereen kent het (jammer genoeg) wel: ruzie met een goede vriend, liefdesverdriet of een [...]

  • Column Demi Zwerver: “HELP, IK HEB EEN TRAUMA!”

    “HELP, IK HEB EEN TRAUMA!” "Wat wil je daarmee?" "OVERWINNEN!" "Oké laten we dat [...]