De feestdagen zijn (gelukkig) weer achter de rug. Een tijd van die voor velen in het teken staat van tradities, gezelligheid en samenzijn met vrienden en familie. Je bent vaak druk met kerstversieringen, afgezaagde kersthits op de radio en cadeautjes onder de boom. Alleen, wat doe je als je tijdens deze ‘magische tijd’ last hebt van psychische klachten? En heb je het achteraf wel echt zo leuk gehad tijdens de ‘verplicht’ gezellige dagen?

Niet gezellig voelen

Voor velen zijn de kerstdagen een ingewikkelde periode. Onuitgesproken emoties en oude wonden die verborgen blijven onder het motto van “gezellig de feestdagen vieren”. Rond de feestdagen is het voor velen juist tandenknarsen, want hoe moet je gezellig doen als jij je helemaal niet gezellig voelt? “Moet ik dan voor me houden dat het niet goed met me gaat?” en “wat moet ik zeggen als iemand vraagt hoe het met me gaat? Als ik dan zeg dat het niet goed gaat, dan ben ik niet gezellig, dan wordt het allemaal zo zwaar.” Eigenlijk best begrijpelijk dat het voor velen juist rondom de feestdagen extra zwaar voelt wanneer je ergens mee worstelt.

Psychische klachten bespreken is vaak niet hetgeen waar je gelijk aan zou denken wanneer je met je vrienden, familie en collega’s de plannen voor de feestdagen bespreekt. Toch zou het wel moeten kunnen; juist wanneer iemand het moeilijk heeft kan het voor diegene lastig zijn om hier open over te zijn. Dat doe je de rest van het jaar toch ook? Men is vaak geneigd dit te willen verstoppen, een masker op te zetten en ‘gezellig’ te doen, terwijl er even bij stilstaan helemaal niet hoeft te betekenen dat de feestdagen worden overschaduwd met ellende.

Aandacht voor elkaar

Door open te zijn en echte aandacht voor elkaar te hebben kunnen de feestdagen juist een fijne afleiding zijn. Jij bepaalt; als het ventiel open mag staan is het vaak veel gemakkelijker voor iemand om écht te ontspannen. Laat de feestdagen geen snelkoker worden, want de feestdagen kunnen heel gezellig zijn, zolang het maar niet gezellig moet zijn.

Nieuw jaar, nieuwe kansen

Maar met de feestdagen achter de rug kunnen we ook weer vooruit gaan denken en wellicht is een voornemen in het nieuwe jaar om eerlijk te zijn tegenover een ander over hoe jij je voelt. Je kan al beginnen tijdens de eerste vrijwillig verplichte gezellige momenten: de nieuwjaarsborrels. Maar bij dit voornemen geldt ook dat bij een fout de boot nog niet gevaren is. Er zijn ieder jaar veel ‘verplichte gezellige’ momenten

Wilt u ook met een professional praten over uw psychische klachten? Neem dan contact op met PSION.

Contact gegevens

Wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Laatste nieuws

  • Pesten op het werk – u bent de oplossing

    Voor de een is het een grapje, voor de ander de zoveelste belediging. Pesten [...]

  • Copingstijlen: hoe ga jij met bepaalde situaties om?

    Iedereen kent het (jammer genoeg) wel: ruzie met een goede vriend, liefdesverdriet of een [...]

  • Column Demi Zwerver: “HELP, IK HEB EEN TRAUMA!”

    “HELP, IK HEB EEN TRAUMA!” "Wat wil je daarmee?" "OVERWINNEN!" "Oké laten we dat [...]