Met een psycholoog in gesprek gaan: daar wordt vaak ‘zwaar’ over gedacht. Diepgaande, zware gesprekken met een psycholoog die ‘door je heen kijkt’. PSION psycholoog Fiona Kranenburg merkt dat in de spreekkamer tijdens een intakegesprek, maar ook daarbuiten, als zij vertelt dat ze psycholoog is.
Fiona: “De ervaring leert dat dat gelukkig ook anders kan. Inmiddels werk ik drie jaar bij PSION. Wij doen niet aan diagnoses en protocollen, maar vinden het belangrijk om iemand vanuit een gelijkwaardige relatie te leren kennen. Met oprechte nieuwsgierigheid en ja, ook met humor. Ik krijg vaak als feedback van cliënten dat, naast de inzichten die ze hebben opgedaan, juist die gelijkwaardigheid en humor in het traject belangrijk voor ze zijn geweest.”
Van trigger naar angst
“Zo vertelde ook Deborah* over die drempel en hoe erg zij opzag tegen het in gesprek gaan met een psycholoog. Wie kon haar nu helpen? Deborah was een gesloten vrouw met opgetrokken schouders en een grote pony die tot over haar ogen rijkte, naar het leek om oogcontact zoveel mogelijk te kunnen vermijden. Ze zat al langere tijd thuis, omdat ze om de kleinste dingen ontzettend uit haar vel kon springen. Dat was inmiddels een paar keer gebeurd – ook op de werkvloer – en ze voelde dat dat niet langer zo door kon gaan. Niet gek dat ze er ook op het werk klaar mee waren, waardoor vervolgens de angst bij Deborah ontstond om haar baan te verliezen. Ze ging triggersituaties daarom vermijden. Ze sloot zich veel op in huis om zichzelf te beschermen tegen haar woede uitbarstingen. Wat overigens werkte om haar uitbarstingen te temperen, er waren immers nauwelijks triggers meer.
Toen ik contact maakte met de vrouw onder die grote pony, leerde ik een lieve en leergierige vrouw kennen. In haar gesloten wereld bleken trauma’s uit haar jeugd ten grondslag te liggen, die ze vermeed voor alles en iedereen, inclusief zichzelf. Door écht contact met haar te maken en haar te leren kennen, leerde zij ook zichzelf echt kennen. Stapje voor stapje snapte zij steeds beter wat er gebeurde bij haar en waarom. En met elk stapje voelde zij steeds meer ruimte bij zichzelf ontstaan. Ze heeft mij en zichzelf laten verbazen door haar nieuwsgierigheid om meer te ontdekken en daarmee aan de slag te gaan. Wat een enthousiasme kwam er onder die pony vandaan! Met deze ontdekkingen over zichzelf heeft ze de heftige gebeurtenissen uit haar verleden een plek kunnen geven.”
Meer een ontdekkingstocht
Iemand begeleiden in ‘zijn of haar ontdekkingstocht’ is de mooiste en belangrijkste taak voor mij als psycholoog. Dit blijkt in tegenstelling tot de verwachting van velen een interessante ontdekkingstocht te zijn om beter in je vel te komen te zitten.
Zo ook bij Deborah: geen lang en zwaar traject al deden de klachten waarmee zij binnenkwam wellicht anders vermoeden Een kortdurend, persoonlijk traject waar zij zichzelf heeft leren kennen en daarmee weer midden in het leven is gaan staan.”
Help elkaar, help een ander
Heeft u een medewerker die kampt met psychische klachten? Schakel dan tijdig PSION in. Wij plakken geen etiketten of labels maar kijken naar de persoon en hoe wij hem of haar weer duurzaam op weg kunnen helpen. Of wil jij net als Fiona mensen weer op weg helpen en ben jij (bijna) afgestudeerd HBO of WO psycholoog? Kom dan werken bij PSION. Wij zijn altijd opzoek naar enthousiaste en unieke mensen die ons team komen versterken.
*Deborah is niet haar echte naam.