Wat maakt iemand gelukkig in het werk? PSION psycholoog Fiona Kranenburg boog zich over die vraag en ging op zoek naar belangrijke factoren: “Het werk beslaat een behoorlijk aantal uur van de week, juist daarom vind ik het belangrijk dat ik er blij van word. Maar wat zorgt er nu voor dat dit een bron van geluk voor mij is? Ik stuitte onlangs op The Psychology Podcast met als gast psycholoog Dr. Isaac Prilleltensky, waarin deze vraag beantwoord werd. Volgens hem hebben twee factoren daar een flink aandeel in.”

Feeling valued

“De eerste is feeling valued, oftewel je gewaardeerd voelen. Hierin speelt de omgeving waarin je je bevindt, waaronder de werkvloer waar je veel tijd gedurende de week doorbrengt, een belangrijke rol. Daarvoor is het belangrijk dat je jezelf kunt zijn. Geen masker, maar benoemen hoe jij dingen ziet en ervaart. Dan kan jij onderdeel worden van je omgeving en ontdekken welke omgeving bij je past. Bovendien kan jouw omgeving dan pas echt jou als persoon waarderen.

Add value

Het tweede onderdeel wat kan bijdragen aan je gelukkig voelen, is als je het gevoel hebt waarde toe te voegen. Echt iets kunnen bijdragen aan je omgeving. Werk, of bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, is daar natuurlijk een uitgelezen kans voor.

En wat blijkt; beide elementen, je gewaardeerd voelen en het gevoel hebben dat je waarde toevoegt, versterken elkaar! Als je voelt dat je onderdeel bent van je omgeving, dan zal je merken dat je nog beter iets kan bijdragen aan die omgeving. De andere kant op werkt het ook: als je bijvoorbeeld vastloopt in werk, omdat je voor je gevoel niet echt iets meer bijdraagt wat ertoe doet, dan merken mensen vaak dat ze minder onderdeel zijn van diezelfde omgeving.

Bij PSION kijken we naar allebei: we zijn vooral nieuwsgierig naar wie jij bent als mens. Zonder masker of hokjes, maar met wat jij belangrijk vindt in je leven. Vervolgens gaan we samen onderzoeken hoe je (weer) je omgeving in kan stappen, dus ook in het werk. Zodat je, als jezelf, je weer onderdeel kan voelen van jouw omgeving en daarin ook weer iets kan bijdragen. Dat zijn voor mij herkenbare elementen in mijn werk waardoor ik dit met veel plezier doe. Dus uit ervaring kan ik zeggen: ja, werk kan zeker gelukkig maken!”

Maak kennis met PSION

Zie jij jezelf ook werken bij PSION? Bekijk dan snel onze vacatures en solliciteer! Op 24 en 25 maart organiseert PSION ook de PSION Talentdagen. Deze twee dagen zullen in het teken staan van het werkveld van PSION en onze zienswijze op en werkwijze binnen de psychologie. Ervaren, enthousiaste psychologen nemen je mee in de wereld waarin je vanuit een volledig ander perspectief naar het vak en de mensen gaat kijken. Eindelijk kun je echt iets leren over in contact zijn met een ander én serieus iets voor die ander betekenen. Schrijf je nu snel in en doe mee!

Contact gegevens

Wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Laatste nieuws

  • Pesten op het werk – u bent de oplossing

    Voor de een is het een grapje, voor de ander de zoveelste belediging. Pesten [...]

  • Copingstijlen: hoe ga jij met bepaalde situaties om?

    Iedereen kent het (jammer genoeg) wel: ruzie met een goede vriend, liefdesverdriet of een [...]

  • Column Demi Zwerver: “HELP, IK HEB EEN TRAUMA!”

    “HELP, IK HEB EEN TRAUMA!” "Wat wil je daarmee?" "OVERWINNEN!" "Oké laten we dat [...]