De kop is eraf! We zijn een tijdje onderweg in het nieuwe jaar. Nieuwe ronde, nieuwe kansen! De oplettende lezer weet dat wij bij PSION niet zo van de voornemens zijn, maar wellicht toch goed om eens stil te staan bij een achterliggend mechanisme; niet alleen op het gebied van achterliggende waarden, maar op het gebied van motivatie.

Wat is dat nu eigenlijk en hoe werkt dit?

Het woord motivatie komt van het Latijnse woord “movere”, dat zoveel betekent als iets in beweging brengen. In het algemeen kan motivatie worden omschreven als een bereidheid die mensen hebben tot vertonen van bepaald gedrag. Het wordt gezien als een samenspel tussen een individuele keuze of behoefte tot het vertonen van dat bepaalde gedrag en contextuele factoren zoals eisen vanuit de omgeving, beloningen en relaties tot anderen. Binnen organisaties is motivatie van belang omdat men graag omstandigheden wil creëren waarin mensen mee willen met de doelstellingen die de organisatie stelt. En het liefst op een zodanige manier dat mensen zich intrinsiek gemotiveerd voelen om zich aan te sluiten bij deze doelstellingen.

Intrinsieke en extrinsieke motivatie

Intrinsieke motivatie kenmerkt zich namelijk door gedrag dat in gang wordt gezet doordat je dat zélf wilt, vanuit jóuw eigen drijfveren; van nature zou je kunnen zeggen. Er zijn prikkels vanuit je persoonlijke interesse en karakter die ertoe bijdragen dat je bepaalde stappen zet. Prikkels vanuit de externe omgeving zorgen voor extrinsieke motivatie; denk hierbij aan een beloning zoals salaris of het nakomen van een afspraak die door iemand anders gemaakt is.

In dit verschil tussen intrinsieke en extrinsieke motivatie liggen ook direct kansen voor onze jaarlijkse voornemens, onze persoonlijke maar ook de voornemens of plannen die een organisatie presenteert in het nieuwe jaar. De kracht van intrinsiek gemotiveerde medewerkers is namelijk dat zij zich uit eigen beweging aansluiten bij de doelstellingen die zijn gesteld en zich hieraan verbonden voelen. Zij ervaren een grotere mate van voldoening, werkplezier en zij hebben een kleiner risico op uitval. Terwijl mensen die bij een organisatie wellicht goed verdienen (en dus meer extrinsiek gemotiveerd zijn), erg ontevreden kunnen zijn en veel klagen, een blok aan een been kunnen zijn.

Intrinsieke motivatie stimuleren

Dus natuurlijk willen we intrinsiek gemotiveerde medewerkers! Hoe kan je dit blijven stimuleren?

 • Vanzelfsprekend wil je mensen aan je binden, omdat zij zich prettig voelen bij de organisatie. Dat begint al bij de werving. Zorg voor duidelijkheid en transparantie over verwachtingen en neem mensen vanaf het begin mee door een goede onboarding;
 • Schaf onnodig “spannende” en formele momenten af; zorg voor voldoende gesprekken en contact gedurende het hele jaar waarin je mensen van feedback voorziet;
 • Geef medewerkers autonomie en ruimte om zaken naar eigen inzicht te regelen zonder dat ze gecontroleerd worden; ga uit van vertrouwen en creëer veiligheid.

En mocht dit allemaal niet genoeg zijn, schroom niet om eerder het gesprek over de match aan te gaan; voorkomen is beter dan genezen.

Meer weten

Wilt u weten wat PSION voor uw organisatie kan betekenen? Neem dan contact met ons op of bekijk onze diensten.

Contact gegevens

Wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Laatste nieuws

 • Pesten op het werk – u bent de oplossing

  Voor de een is het een grapje, voor de ander de zoveelste belediging. Pesten [...]

 • Copingstijlen: hoe ga jij met bepaalde situaties om?

  Iedereen kent het (jammer genoeg) wel: ruzie met een goede vriend, liefdesverdriet of een [...]

 • Column Demi Zwerver: “HELP, IK HEB EEN TRAUMA!”

  “HELP, IK HEB EEN TRAUMA!” "Wat wil je daarmee?" "OVERWINNEN!" "Oké laten we dat [...]