Bij de term “provocatief coachen” zullen sommige mensen misschien terugdeinzen en denken aan een wrede aanpak waar ze liever niet het onderwerp van zijn. Máár dan zie je belangrijke onderdelen, of zelfs de essentie van provocatief coachen, over het hoofd. Provocatief coachen is namelijk, naast confronterend, óók liefdevol en humoristisch, en heeft (uiteraard) de intentie om iemand écht vooruit te helpen. Het wordt niet voor niets ook wel ‘hardhandige liefde’ of ‘genezende humor’ genoemd. Problemen kunnen hun zware lading verliezen, kunnen voor een ‘wake-up call’ zorgen én misschien zelfs nog de slappe lach! Bij PSION deinzen wij er niet voor terug om af en toe te provoceren. Waarom? Omdat het werkt!

Waar is provocatief coachen op gebaseerd?

Bij PSION vinden we dat we mensen niet met fluwelen handschoentjes moeten behandelen, maar houden we van een gelijkwaardige relatie tussen psycholoog en cliënt. We zijn immers beiden mens! Vanuit die gelijkwaardige relatie werkt provocatief coachen heel goed om gedragspatronen bloot te leggen waar mensen in vastzitten. Eén van de aannames waar provocatief coachen op is gebaseerd is dat de kwetsbaarheid van cliënten vaak wordt overschat. Mensen kunnen vaak meer hebben dan we denken, zolang de provocatie maar óók die essentiële ondertoon bevat van liefde, humor en respect. Daarnaast werkt provocatief coachen omdat het mensen uit hun comfortzone werpt. En laat dat nou precies de plek zijn waar mensen het meest kunnen leren en groeien! Een andere interessante aanname waarop provocatief coachen is gebaseerd, is dat als je ervoor kiest, je kunt veranderen. Neem het volgende voorbeeld: iemand adviseert jou voor de zoveelste keer om dat ene doemscenario in je hoofd los te laten. Dan denk je al snel “Ja dat weet ik ook wel, maar zo makkelijk is dat niet”. Toch? Voelt dit überhaupt als een keuze?
Terwijl wat gebeurt er als iemand jou de volgende opdracht geeft? Je mag de komende 10 minuten aan niets anders denken dan aan dit nare doemscenario (timer loopt!), je móét op pad om voorbereidingen te gaan treffen voor als dit scenario uitkomt, je moet het scenario uitschrijven, uittekenen, naspelen, en tot slot in brailleletters spellen. Ik durf te wedden dat je ergens vóór die brailleletters al lang de keuze hebt willen maken om het los te laten.

Technieken

In bovenstaande provocatieve techniek wordt het gedragspatroon júist voorgeschreven, dus de opdracht om continu met het bedachte doemscenario bezig te zijn. Je bevestigt het negatieve en ‘spuugt zo in iemands soep’. De ander kan het nog steeds eten, maar het zal niet echt meer smaken. Hij of zij zal dan ook sneller zélf de keuze maken om terug te vechten naar het positieve.
En zo zijn er nog veel meer verschillende technieken van provocatief coachen die, mits goed toegepast, fantastisch kunnen werken. Zo kan geïmiteerd worden ertoe leiden dat je inééns helder ziet wat je eigenlijk altijd doet. Wanneer iemand jou zegt er geen geloof in te hebben dat jij het doel kan behalen, kan dat een éxtra drijfveer geven om wél het doel te gaan behalen. De warme ondertoon en figuurlijke knipoog van de psycholoog in combinatie met de verwarring van de cliënt kan tot bijzondere doorbraken zorgen in een traject.

Meer informatie

Wilt u een aanpak die werkt voor uw medewerkers? Ga dan voor PSION als partner. Met de effectieve aanpak kunt u voorkomen dat medewerkers uitvallen of medewerkers die zijn uitgevallen, snel en duurzaam weer aan het werk te laten gaan. Ga voor meer informatie over coaching naar onze website, neem een kijkje bij onze andere diensten of neem vrijblijvend contact met ons op.

Contact gegevens

Wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Laatste nieuws

  • Pesten op het werk – u bent de oplossing

    Voor de een is het een grapje, voor de ander de zoveelste belediging. Pesten [...]

  • Copingstijlen: hoe ga jij met bepaalde situaties om?

    Iedereen kent het (jammer genoeg) wel: ruzie met een goede vriend, liefdesverdriet of een [...]

  • Column Demi Zwerver: “HELP, IK HEB EEN TRAUMA!”

    “HELP, IK HEB EEN TRAUMA!” "Wat wil je daarmee?" "OVERWINNEN!" "Oké laten we dat [...]