Bij PSION denken wij dat de psychische ondersteuning in Nederland anders moet. En de psychologen van PSION weten als geen ander hoe; namelijk gericht op de mens! Wij plakken geen etiketten en blijven niet hangen in medische diagnoses, maar kijken naar mogelijkheden en de eigen verantwoordelijkheid. Een PSION-psycholoog word je dan ook niet zomaar. Jonna van Leeuwen deelt haar reis over haar traineeship bij PSION.

De perfecte match!

En toen was het ineens zo ver, diploma op zak en op zoek gaan naar een baan. In het midden van de coronacrisis vond ik dit eerlijk gezegd best wel spannend. Enerzijds wilde ik de perfecte match vinden, anderzijds wilde ik zo snel mogelijk aan de slag om te laten zien wat ik in huis heb. Maar was beide wel haalbaar of was het nodig om een beetje water bij de wijn te doen? Het laatste leek werkelijkheid te worden, totdat ik de vacature van PSION tegenkwam. Ik dacht echt (ja, lekker cliché) “dit is mij op het lijf geschreven”.

Waarom PSION?

Het was vooral de visie van PSION die mij direct aansprak. Het denken in oplossingen, het stimuleren van actief zijn, en mensen helpen om weer regie te krijgen over hun klachten en zo grip krijgen op de situatie. Psychische begeleiding met deze aanpak was voor mij volledig onbekend. Niet heel gek, denk ik zo. Tijdens de studie leer je voornamelijk de criteria waar iemand aan moet voldoen om een label opgeplakt te krijgen en de daarbij behorende behandeling. Zo heeft de klinische kant eigenlijk nooit mijn aandacht getrokken. Tot die middag dus. Solliciteren is bij PSION al een hele ervaring op zich. Eerst een pitch waarin je mag laten zien wie je bent en vervolgens een sollicitatiegesprek. De standaardvragen werden hier overgeslagen en er was vooral aandacht voor wie ik ben. Dit was mijn eerste kennismaking met de werkwijze van PSION: direct, eerlijk en oprecht. Naarmate de sollicitatieprocedure vorderde, werd ik alleen maar enthousiaster. Het voelde voor mij als de perfecte match. Na een aantal dagen met samengeknepen billen afwachten kwam daar het verlossende telefoontje: goed nieuws! Ik mocht starten. Nu ik terugkijk, had ik toen nog geen idee waar ik aan zou beginnen.

Comfortabel oncomfortabel zijn

En dat is misschien juist wel fijn. Het traineeship is namelijk een uniek traject die iedereen op zijn eigen manier ervaart, maar één ding is zeker. Je gaat jezelf beter leren kennen, zowel je sterke kwaliteiten als de eigenschappen die je wellicht liever niet aan de buitenwereld laat zien. En vooral de laatste categorie heeft mijn ogen geopend. Bij PSION mag je, nee moet je helemaal jezelf zijn! Dat klonk voor mij niet meer dan logisch, maar toch is dat specialer dan het lijkt. Tijdens het traineeship heb ik geleerd om juist mijn twijfels, angsten, frustraties en onzekerheden niet weg te stoppen, te verbloemen of te ontkennen, maar bewust van te worden. Vanuit daar heb je de keuze om er iets mee te doen, vanuit daar kan je écht oprecht en eerlijk in gesprek gaan. De woorden van één van de trainers omschrijven het voor mij heel treffend: comfortabel worden met oncomfortabel zijn.

Mens tot mens

Ik ben helemaal niet van de pretparken en van de achtbanen. Het liefst blijf ik gewoon met beide benen op de grond. Toch zou ik het PSION traineeship (net als veel PSION psychologen) willen omschrijven als een ontzettend leuke, spannende en leerzame rollercoaster. Vanaf moment één sluit je aan bij gesprekken. Geen standaard vragen of gesprekstechnieken, maar vanuit pure nieuwsgierigheid en oprechte interesse een gesprek voeren. Niet van psycholoog tot cliënt, maar van mens tot mens. Dit voelde als een verademing! Door bij verschillende collega’s aan te sluiten in verschillende regio’s leer je razendsnel. Stap voor stap werd ik ondergedompeld in het DNA van PSION, werd ik steeds zelfstandiger en maakte ik mij de PSION aanpak eigen.

PSION-psycholoog word je dus niet zomaar en dat is maar goed ook. Het ‘worden’ van een PSION-psycholoog had ik namelijk zeker niet willen missen!

Ga aan de slag

Ben jij een (bijna) afgestudeerde psycholoog en heb jij het in je om een PSION-psycholoog te worden? Bekijk dan de vacature en solliciteer! We maken graag kennis met je.

Contact gegevens

Wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Laatste nieuws

  • Pesten op het werk – u bent de oplossing

    Voor de een is het een grapje, voor de ander de zoveelste belediging. Pesten [...]

  • Copingstijlen: hoe ga jij met bepaalde situaties om?

    Iedereen kent het (jammer genoeg) wel: ruzie met een goede vriend, liefdesverdriet of een [...]

  • Column Demi Zwerver: “HELP, IK HEB EEN TRAUMA!”

    “HELP, IK HEB EEN TRAUMA!” "Wat wil je daarmee?" "OVERWINNEN!" "Oké laten we dat [...]