De winter in Nederland laat op zich wachten. De herfst daarentegen lijkt eindeloos te duren, ondanks dat we al in maart zitten, met de lente in het vizier. De echte winterfanaten onder ons namen natuurlijk geen risico de winterpret te missen, dus zijn er massaal wintersportvakanties geboekt. Even lekker weg en het verstand op nul…

Nu de voorjaarsvakantie er weer op zit, kunnen we met z’n allen weer fris en fruitig aan het werk. Toch blijkt dat voor velen het fijne vakantiegevoel na een aantal dagen alweer wegebt. Steeds meer studies wijzen uit dat we na een lange, actieve reis sneller in ons gebruikelijke patroon terugvallen; we zitten al snel weer midden in de dagelijkse gang van zaken. Vaak blijken we na zo’n reis ook nog eens moe van alle ervaringen die we hebben opgedaan. We zijn hierdoor al snel weer toe aan de volgende vakantie. Gelukkig kunnen we weer uitkijken naar de zomervakantie. Nog 5 maanden te gaan!

Ik ben er zó aan toe, gewoon even helemaal niets…

Wat maakt nu dat we geneigd zijn om van vakantie naar vakantie te leven, zonder in de tussentijd ruimte te nemen om op te laden? We leven tenslotte in een wereld waarin we van alles opladen: auto’s, laptops, telefoons. Deze pluggen we gemakkelijk in, terwijl we onszelf vaak vergeten. Staat u er bijvoorbeeld wel eens bij stil wat u in het dagelijkse leven energie kost en waar u energie uit haalt?

Natuurlijk is dat makkelijker gezegd dan gedaan: we gaan meestal maar door en door en komen er te laat achter hoe moe en gestrest we eigenlijk zijn. Voor ons is het nou eenmaal niet zo simpel om onze accu weer op te laden. Rust stellen we vaak uit. Toch kunt u zelf het verschil maken, door ontspanning tot uw dagelijkse routine te laten behoren. Er is niets mis mee om een periode te pieken en een aantal weken overuren te draaien of een nacht over te slaan vanwege een gezellig feestje. Dit kan u namelijk veel energie en positiviteit opleveren. Altijd maar 100 rijden op de snelweg worden we tenslotte ook niet gelukkig van. Maar van constant 130 rijden is de accu vaak snel leeg… en dit geldt niet alleen voor onze elektrische auto’s. Neem daarom af en toe gas terug wanneer uw lichaam dit aangeeft.

Bewust leven en bewust keuzes

We zouden u natuurlijk kunnen voorzien van praktische tips om meer te ontspannen en om meer balans te krijgen in uw leven; het internet staat er immers bomvol mee. Toch blijken deze standaard lijstjes vaak niet de oplossing. Ieder mens is uniek en voor iedereen heeft ‘ontspanning’ een eigen betekenis. Zo haalt de ene ontspanning uit een avondje Netflixen, terwijl de ander zijn of haar accu oplaadt door een uurtje te sporten.

Wat wij wel kunnen doen, is u een aantal vragen stellen. Want als u het ons vraagt, draait het allemaal om bewustzijn en het ervaren van voldoende autonomie op uw eigen leven. Heeft u bijvoorbeeld uw werk dusdanig ingericht dat dit prettig is te combineren is met uw privésituatie? In hoeverre ervaart u dat u invloed heeft op de dagelijkse gang van zaken? Ervaart u een goede balans tussen inspanning en ontspanning? En zo niet, waar ligt dat dan aan? Dit zijn een aantal vragen die u uzelf kunt stellen om bewust te leven en op basis daarvan keuzes te maken voor uzelf. Want dat is uiteindelijk waar het om draait: uzelf. U bent de enige die kan inschatten en bepalen wat voor u werkt.

Vakanties zijn natuurlijk heerlijk maar meer ontspanning in het dagelijks leven is echt mogelijk! U bent aan zet en heeft de regie; kiest u ervoor om toe te leven naar ontspanning of voor leven in ontspanning?

We helpen u graag!

PSION biedt verschillende, op maat ingerichte trainingen en workshops aan die u hierbij kunnen ondersteunen, zoals de workshop werk en privé in balans. Wilt u meer weten over wat PSION voor u of voor uw organisatie kan betenen? Neem dan gerust contact met ons op of neem een kijkje op onze website.

Contact gegevens

Wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Laatste nieuws

  • Pesten op het werk – u bent de oplossing

    Voor de een is het een grapje, voor de ander de zoveelste belediging. Pesten [...]

  • Copingstijlen: hoe ga jij met bepaalde situaties om?

    Iedereen kent het (jammer genoeg) wel: ruzie met een goede vriend, liefdesverdriet of een [...]

  • Column Demi Zwerver: “HELP, IK HEB EEN TRAUMA!”

    “HELP, IK HEB EEN TRAUMA!” "Wat wil je daarmee?" "OVERWINNEN!" "Oké laten we dat [...]