Welkom op psion.nl

Maar een week gelukkig op het werk?!

Hoera! Het is de week van het werkgeluk. Deze week worden we geacht stil te staan bij wat ons zo gelukkig maakt in ons werk. Natuurlijk zijn er ook verschillende professionals die ons hier van alles over vertellen; psychologen en coaches geven inzicht door middel van allerlei interessante lijstjes en handboeken. Hieruit komt bijvoorbeeld naar voren dat je in je werk sociale verbinding moet opzoeken, je moet focussen op jezelf en je eigen mogelijkheden en dat het van belang is om eigen regie te ervaren. Veel genoemd is ook je richten op dankbaarheid, compassie en aandacht voor jezelf.

Natuurlijk. Dit is allemaal waar. En bovenal hartstikke duidelijk, handig en zinvol die tips; ik (Petra van der Heijden, PSION Psycholoog) gebruik ze zelf ook. Maar, en misschien komt dit wel omdat we tegenwoordig overal een week of een dag van hebben (terwijl ik dit schrijf is het bijvoorbeeld de guacamole dag in de week van de asbestvrije schuur), zouden we ons niet áltijd moeten richten op geluk en zelfs ongeluk in ons leven?

Essenteel onderdeel in ons leven

Vanzelfsprekend snap ik het marketingstukje achter zo’n week. Het is goed om je van een thema bewust te worden (zo was het laatst de ‘fiets naar je werk’ dag, belangrijk om dit ook écht eens te doen) om aandacht te vragen voor een belangrijk onderwerp. Iets wat elke dag zo’n essentieel onderdeel van ons leven is, verdient meer volgens mij. Ergens bij stilstaan en echt veranderingen aanbrengen, kost echter meer tijd dan een week. Ons brein heeft tijd nodig om nieuwe verbindingen te leggen, onze hersencellen moeten keer op keer verbinding maken voordat iets een ingesleten pad wordt. Meer geluk = meer oefenen dus.

Gewoon doen

Maar hoe doe je dat nou? Hoe kan je er voor zorgen dat de onderdelen van je leven die nu eenmaal moeten maar je niet persé gelukkig maken, ook op orde zijn? Wat mij betreft start dit met het onderzoeken van je waarden. Waarden staan voor alles wat we altijd, dus het hele jaar door, gedurende ons dagelijkse leven, willen nastreven of ervaren. Op welke punten in jouw leven doe al echt wat je wilt en waar je gelukkig van wordt? En op welke punten zit daar nog enige discrepantie? Onderzoek hierbij vooral ook wat je éigenlijk zou willen. Met andere woorden, als je de vrije keus had, zonder mitsen en maren en drempels die je jezelf oplegt, wat zou je dan doen? Door hier kleine experimenten aan te verbinden, dus DOEN, ontstaat ruimte om echt die verandering aan te brengen. Als behulpzaamheid een sterke waarde voor je is, start dan eens met elke dag iets voor een ander te doen. Als  zelfstandigheid een groot goed is, neem elke dag eens heel concreet een besluit voor jezelf. Dat gold ook voor de overbelaste administratief medewerker die was uitgevallen en door bezinning uit kwam op het overnemen van een sportschool. En voor de vastgelopen HR adviseur die nu koos voor een non-profit organisatie die veel meer aansluit bij haar intrinsieke waarden.

Trainen dus, en met behulp van een kleine reminder kom je al een heel eind. Dus hierbij een pleidooi om ook volgende week stil te staan bij je geluk. Doe je mee?

Doe je mee?

Heb je ondersteuning nodig om weer geluk te vinden in jouw werk? Ga dan snel naar de website van PSION. PSION is onderdeel van paraDIGMA groep: een overkoepelende organisatie met kennis en expertise op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid. Zo is er ook een samenwerking met Optios, de expert in loopbaanbegeleiding en spoor 2 trajecten. Mocht het werk niet meer bij u passen, dan kan Optios u helpen bij het vinden van de juiste match.

Laatste nieuws