Welkom op psion.nl

Het laatste nieuws van PSION

Werken bij PSION – Myrthe

Bij PSION zijn wij altijd op zoek naar nieuwe talenten om onze team Psychologen te versterken. Veel collega’s zijn je al voor gegaan. Zij hebben het traineeship al doorgelopen en zijn officieel PSION-psychologen. Maar wat maakt nou dat iemand PSION-psycholoog blijft? Collega Myrthe geeft hier graag antwoord op.

EMDR

“Mijn vriendin zegt dat ik EMDR nodig heb.” Ik, PSION psycholoog Marjolein Abma, voel direct een zucht opkomen wanneer een cliënt met deze zin het gesprek opent. Als psycholoog sta je 1-0 achter als iemand in de omgeving van de cliënt een ervaring heeft met EMDR en deze heeft geadviseerd. Het is zelfs een 2-0 achterstand wanneer een andere zorgprofessional, zoals bijvoorbeeld een praktijkondersteuner, huisarts of bedrijfsarts dit heeft gesuggereerd als oplossing voor allerlei soorten problemen. Dit zijn uiteraard goed bedoelde adviezen, maar oo...

3 Tips tegen pestgedrag op de werkvloer

Iedereen veroordeelt pestgedrag op de werkvloer, dat zou je denken. Recente misstanden die aan het licht kwamen bij De Wereld Draait Door en Studio Sport laten zien dat heel Nederland zich fel tegen zulk gedrag keert. Hoe kan het dan dat het toch zo regelmatig voorkomt en belangrijker nog, wat kan je doen om het te voorkomen?

Sun burn-out

Het gros van de mensen die bij de psychologen van PSION aan tafel schuift en aangeeft burn-out klachten te ervaren, benoemt vaak in één zin dat zij deze klachten hebben “door” een (negatieve) situatie, gebeurtenis of door een ander persoon: “Door de buurman”, “door mijn schoonmoeder”, “door mijn leidinggevende”, “iets wat vroeger is gebeurd” en nog steeds het meest gehoord “door mijn werk”. Een vraag als “wat is jouw aandeel in jouw klachten?” wordt vaak met verbazing herhaald. 

Klagen of vragen

Tijdens de intake werd het al duidelijk: de medewerker tegenover mij had het overduidelijk niet meer naar haar zin op het werk. Ze was al sinds enige tijd in dienst in dezelfde functie, had verdere ambities, maar die leken haar op een bepaalde manier niet gegund omdat ze niet verder kwam in interne sollicitaties. Ze had hierbij ook met vloeken en zuchten haar studie afgerond en haar collega's, tsja, die collega's hadden haar niet eens gefeliciteerd. Het eerste half uur ging ze hier eens even flink over los. Maar hoe verder? 

Durf jij te kiezen?

Keuzes maken: een thema wat vaak bij PSION in de spreekkamers aan bod komt. De psychologen zien daarbij twee soorten problemen terugkomen als het aankomt op het maken van keuzes, namelijk: 1. Ik heb helemaal geen keuze en 2. Ik heb teveel keuze. Hoe dan ook, in beide gevallen hebben mensen het gevoel onmogelijk een keuze te kunnen maken. Hoe werkt dat precies en hoe kunnen we zorgen dat we wel een keuze maken waar we ons goed bij voelen?

Haast

…maak plaats, maak plaats, maak plaats, we hebben ongelofelijke haast! Snel onze doelen in het nieuwe jaar bewerkstelligen en achter onze ambities aanrennen. Alles maar goed doen, netjes doen en liever gister dan vandaag. We denderen als treinen door het dagelijks leven, maar missen we daarbij niet het uitzicht onderweg?

Motivatie

De kop is eraf! We zijn een tijdje onderweg in het nieuwe jaar. Nieuwe ronde, nieuwe kansen! De oplettende lezer weet dat wij bij PSION niet zo van de voornemens zijn, maar wellicht toch goed om eens stil te staan bij een achterliggend mechanisme; niet alleen op het gebied van achterliggende waarden, maar op het gebied van motivatie.

Waren de feestdagen bij jou écht gezellig?

De feestdagen zijn (gelukkig) weer achter de rug. Een tijd van die voor velen in het teken staat van tradities, gezelligheid en samenzijn met vrienden en familie. Je bent vaak druk met kerstversieringen, afgezaagde kersthits op de radio en cadeautjes onder de boom. Alleen, wat doe je als je tijdens deze ‘magische tijd’ last hebt van psychische klachten? En heb je het achteraf wel echt zo leuk gehad tijdens de ‘verplicht’ gezellige dagen?

Gelukkig ongelukkig

Vaak als ik cliënten vraag wat ze willen of hopen te bereiken, is dat ze gelukkig en blij zijn. Geen verrassing dus dat als het wat minder goed gaat, men vaak baalt of schrikt van een dip of tegenslag. “Ik ben er nog niet” wordt dan vaak geroepen, maar waar wil je dan zijn? Wanneer is het klaar? In de praktijk blijkt hier eigenlijk geen goed antwoord op te zijn. Met deze blog wil ik je uitdagen om eens anders te denken over gelukkig zijn; wat als je ook gelukkig ongelukkig kan zijn? 
Column Petra van der Heijden – Ontspannen, is het zo makkelijk gezegd als gedaan? Nu al uit de vakantiemodus? Psycholoog Petra heeft de oorzaak én oplossing! Column Petra van der Heijden – Niet meer leiden en lijden Niet denken, maar doen! "Na twee uur wist ik het al: hier wil ik werken!" Column Petra van der Heijden - Zijn de olifanten de schuld van het korte lontje? Provocatief Coachen – Confronterend én liefdevol Laat je talent zien tijdens de PSION Talentdag op 9 juni! 'Preventie verkort en vermindert verzuim aanzienlijk' Maakt werk gelukkig? Column Petra van der Heijden - Verandering Laat je talent zien tijdens de PSION Talentdagen op 24 en 25 maart! "Vooral de visie en de manier waarop PSION kijkt naar psychische klachten sprak me aan.” Cliënt Fleur: ”Dat gebeurt mij niet” “Help, ik ga naar een psycholoog!” Advertorial: 'Burn-out? Praat op tijd met je medewerkers' Geen 51 weken wachten voor ondersteuning Als we om een hamster durven te vragen, kunnen we ook psychische klachten bespreekbaar maken Hoe is het om PSION Psycholoog te zijn? Jonna van Leeuwen blikt terug op haar traineeship Maar een week gelukkig op het werk?! We kunnen niet meer wachten op wachtlijsten! Schrijf je nu in voor de PSION Talentdagen op 27 en 28 september 2021 Hoe lang kun jij een sprintje trekken? Column Petra van der Heijden - Invloed Dagelijks bekritiseerd en gekleineerd door een collega Psychisch verzuim blijft hoog Mental vitality in times of Corona Column: Omgaan met emotie Maak kennis met onze vernieuwde ‘Beter in je vel-lijn’! Waarderen en accepteren: een wake up call voor een betere relatie Jonna van Leeuwen vertelt over haar tijd als PSION trainee Column: Afreageren? Wees eerlijk! Waarom we werk en seks niet gescheiden kunnen houden ‘Vitaal Voorop; ook voor de thuiswerker’ (gratis webinar) Zorg in Coronatijd (gratis webinar) Colum: Geen goede voornemens, maar waarden nastreven. Column: Een ‘burn-out’… En dan? Tweede Golf Trammelant op het werk Column: Eenzaamheid: een kans? Update coronavirus 28 mei 2020; dienstverlening PSION Pak verzuim door psychische klachten preventief aan! Nieuw: de Psychologenlijn en online workshops Communiceren en contact houden ten tijden van het coronavirus In de ban van... angst Ontwikkelingen coronavirus 23 maart: dienstverlening PSION Column Karst Tjoelker: Medisch, of menselijk? (deel 2) Column Karst Tjoelker: Medisch, of menselijk? (deel 1) Toeleven naar ontspanning of ontspannen leven?! Een PSION-psycholoog; niet zomaar een psycholoog Ik mag jou wel Nieuwe ronde, nieuwe kansen, toch? Burn-out overgediagnosticeerd en overspannenheid onderschat(?) Samenwerking Tranzo Tilburg University en PSION Doet de diagnose er toe als het gaat om ziekteverzuim door psychische klachten? Nieuwe huisstijl PSION Update dienstverlening PSION Coronavirus Column Marjolein Abma: Sun burn-out