Welkom op psion.nl

Het laatste nieuws van PSION

“Help, ik ga naar een psycholoog!”

Met een psycholoog in gesprek gaan: daar wordt vaak ‘zwaar’ over gedacht. Diepgaande, zware gesprekken met een psycholoog die ‘door je heen kijkt’. PSION psycholoog Fiona Kranenburg merkt dat in de spreekkamer tijdens een intakegesprek, maar ook daarbuiten, als zij vertelt dat ze psycholoog is.

Advertorial: 'Burn-out? Praat op tijd met je medewerkers'

Wist u dat maar liefst 43% van de Nederlander op een gegeven moment te maken gaat krijgen met psychische gezondheidsklachten? Dit kan zijn in de vorm van een depressie, burn-out of angststoornis. Hoe gaat u als werkgever hiermee of en wat kunt u doen? Marco Gramser, directeur van CSU, vertelt hoe hij hier, in samenwerking met PSION, als werkgever mee omgaat in Het Financieele Dagblad.

Week van de Werkstress 2022

Deze week wordt landelijk aandacht gevraagd voor werkstress in ‘de week van de werkstress’. Bij PSION vinden we het vanzelfsprekend om dit 52 weken per jaar op de agenda te hebben staan. Veel medewerkers hebben, zeker in de afgelopen periode, een toename van werkstress ervaren. En dat lijkt voorlopig nog niet voorbij.

Psychische klachten bespreken

In de afgelopen periode is het veelvuldig in de media geweest; het psychisch verzuim kent een duidelijke toename. Mensen hebben last van de ingezette maatregelen zoals het thuiswerken in relatie tot privé. Dat psychisch verzuim een belangrijk thema is in de achter ons liggende periode en dat dit ook nog de komende tijd onder de aandacht zal blijven, zal geen nieuws zijn. Maar hoe maak je dit blijvend bespreekbaar?

Hoe is het om PSION Psycholoog te zijn?

Werken als PSION psycholoog, hoe is dat? Jonna van Leeuwen kan het zich nog goed herinneren dat zij tijdens mijn start bij PSION een duidelijk beeld had hoe dat zou zijn en vooral ook hoe zij dan zou zijn. Een verwachting gebaseerd op de visie van PSION, het werken met collega’s en haar perceptie van het psycholoog zijn. En ja, het is gelukt. Na een intensief inwerktraject mag zij zich nu al een tijdje een PSION psycholoog noemen. Een mooi moment om even terug te blikken.

Week van het werkgeluk

Hoera! Het is de week van het werkgeluk. Deze week worden we geacht stil te staan bij wat ons zo gelukkig maakt in ons werk. Natuurlijk zijn er ook verschillende professionals die ons hier vanalles over vertellen; psychologen en coaches geven inzicht door middel van allerlei interessante lijstjes en handboeken.

Geen wachtlijsten

Te lang wachten op geestelijke gezondheidszorg, dat wil toch niemand? Toch is het in Nederland wel aan de orde. Zo’n 27.000 mensen moeten langer dan 4 weken wachten op een eerste gesprek met de zorgaanbieder. Deze aanmeldwachtijden kunnen oplopen tot soms 12 weken en de totale wachttijd zelfs tot 22 weken. En dit terwijl tijding ingrijpen bij psychische klanten heel belangrijk is om bijvoorbeeld verzuim te voorkomen. Gelukkig is dat bij PSION anders!

PSION Talentdagen

Je bent recent afgestudeerd (of iets minder recent) als WO psycholoog of HBO toegepaste psychologie. Gefeliciteerd. Je had geen beter moment kunnen kiezen. De hoeveelheid mensen die gebukt gaan onder psychische klachten, last hebben van stress, de maatschappij niet meer bij kunnen benen, angst hebben voor een virus enz. neemt in angstvallig tempo toe. Wachtlijsten zijn lang en het behandelprotocol nog langer. PSION doet het anders.

Werk is een marathon, geen sprint

Lekker weer, vakantie of een feestje; momenten waar we allemaal graag vrij voor nemen. Zomaar vrij nemen om maar vrij te zijn, doen we toch minder graag. Het afgelopen jaar constateerden veel werkgevers dat medewerkers minder verlofdagen opnamen dan in de jaren ervoor. Maar welke rol speelt verlof nou eigenlijk in ons leven? Is het echt enkel een manier om het buitenland te kunnen ontdekken? Of heeft het ook nog een andere functie? 

Invloed en controle uitoefenen

Onlangs bevond ik mij in een ongemakkelijke situatie. Een kwestie van een verkeerde inschatting op basis van een te romantisch beeld of een te graag vervulde verwachting: het was koud en nat op de camping afgelopen meivakantie. Wat ik merkte, is dat er direct een soort controlemechanisme startte. Wij checkten semi-zuchtend zeker elk half uur de buienradar en zetten consequent de stoelen tóch buiten. 
Column Petra van der Heijden - Invloed Dagelijks bekritiseerd en gekleineerd door een collega Psychisch verzuim blijft hoog Mental vitality in times of Corona Column: Omgaan met emotie Maak kennis met onze vernieuwde ‘Beter in je vel-lijn’! Waarderen en accepteren: een wake up call voor een betere relatie Jonna van Leeuwen vertelt over haar tijd als PSION trainee Column: Afreageren? Wees eerlijk! Waarom we werk en seks niet gescheiden kunnen houden ‘Vitaal Voorop; ook voor de thuiswerker’ (gratis webinar) Zorg in Coronatijd (gratis webinar) Colum: Geen goede voornemens, maar waarden nastreven. Column: Een ‘burn-out’… En dan? Tweede Golf Trammelant op het werk Column: Eenzaamheid: een kans? Update coronavirus 28 mei 2020; dienstverlening PSION Pak verzuim door psychische klachten preventief aan! Nieuw: de Psychologenlijn en online workshops Communiceren en contact houden ten tijden van het coronavirus In de ban van... angst Ontwikkelingen coronavirus 23 maart: dienstverlening PSION Column Karst Tjoelker: Medisch, of menselijk? (deel 2) Column Karst Tjoelker: Medisch, of menselijk? (deel 1) Toeleven naar ontspanning of ontspannen leven?! Een PSION-psycholoog; niet zomaar een psycholoog Ik mag jou wel Nieuwe ronde, nieuwe kansen, toch? Burn-out overgediagnosticeerd en overspannenheid onderschat(?) Samenwerking Tranzo Tilburg University en PSION Doet de diagnose er toe als het gaat om ziekteverzuim door psychische klachten? Nieuwe huisstijl PSION Update dienstverlening PSION Coronavirus