Welkom op psion.nl

Het laatste nieuws van PSION

Column Myrthe Dollé - Verantwoordelijkheidsgevoel

“Ik heb echt veel te druk. Ik snap gewoon niet waarom mijn werkgever daar niks aan doet. Dag in dag uit loop ik de benen uit mijn lijf en het wordt gewoon niet gezien”. “Heb je het daar wel eens met je leidinggevende over gehad?”.  “Ja, ik heb het al steeds aangegeven, maar daar wordt niks mee gedaan. Het gaat hier ook om mensen hè, ik kan niet zomaar zeggen ‘dat doe ik niet’. Daar voel ik me veel te verantwoordelijk voor.”

Column Demi Zwerver - “HELP, IK HEB EEN TRAUMA!”

“HELP, IK HEB EEN TRAUMA!”"Wat wil je daarmee?""OVERWINNEN!""Oké laten we dat samen regelen"Dit was een deel van een gesprek wat ik, Demi Zwerver, psycholoog bij PSION, met een cliënt in de spreekkamer had. Door een traumatische gebeurtenis met een ambulance ervaarde zij een spanningsreactie specifiek voor de sirene. Dit beïnvloedde haar niet alleen op het werk, maar ook in haar dagelijkse leven. Begrijpelijk dat zij dan ook koos om op zoek te gaan naar een oplossing om dit trauma te overwinnen.Gelukkig zijn de psychologen bij PSION niet gebond...

Sinds wanneer is werken ongezond?

Vaak wanneer mensen psychische klachten ervaren en hierdoor in het verzuim terecht komen, lijkt werk een vijand te worden. Terwijl het tegendeel waar is: werk vormt juist een belangrijk onderdeel van het herstel.

Werken bij PSION – Myrthe

Bij PSION zijn wij altijd op zoek naar nieuwe talenten om onze team Psychologen te versterken. Veel collega’s zijn je al voor gegaan. Zij hebben het traineeship al doorgelopen en zijn officieel PSION-psychologen. Maar wat maakt nou dat iemand PSION-psycholoog blijft? Collega Myrthe geeft hier graag antwoord op.

EMDR

“Mijn vriendin zegt dat ik EMDR nodig heb.” Ik, PSION psycholoog Marjolein Abma, voel direct een zucht opkomen wanneer een cliënt met deze zin het gesprek opent. Als psycholoog sta je 1-0 achter als iemand in de omgeving van de cliënt een ervaring heeft met EMDR en deze heeft geadviseerd. Het is zelfs een 2-0 achterstand wanneer een andere zorgprofessional, zoals bijvoorbeeld een praktijkondersteuner, huisarts of bedrijfsarts dit heeft gesuggereerd als oplossing voor allerlei soorten problemen. Dit zijn uiteraard goed bedoelde adviezen, maar oo...

3 Tips tegen pestgedrag op de werkvloer

Iedereen veroordeelt pestgedrag op de werkvloer, dat zou je denken. Recente misstanden die aan het licht kwamen bij De Wereld Draait Door en Studio Sport laten zien dat heel Nederland zich fel tegen zulk gedrag keert. Hoe kan het dan dat het toch zo regelmatig voorkomt en belangrijker nog, wat kan je doen om het te voorkomen?

Sun burn-out

Het gros van de mensen die bij de psychologen van PSION aan tafel schuift en aangeeft burn-out klachten te ervaren, benoemt vaak in één zin dat zij deze klachten hebben “door” een (negatieve) situatie, gebeurtenis of door een ander persoon: “Door de buurman”, “door mijn schoonmoeder”, “door mijn leidinggevende”, “iets wat vroeger is gebeurd” en nog steeds het meest gehoord “door mijn werk”. Een vraag als “wat is jouw aandeel in jouw klachten?” wordt vaak met verbazing herhaald. 

Klagen of vragen

Tijdens de intake werd het al duidelijk: de medewerker tegenover mij had het overduidelijk niet meer naar haar zin op het werk. Ze was al sinds enige tijd in dienst in dezelfde functie, had verdere ambities, maar die leken haar op een bepaalde manier niet gegund omdat ze niet verder kwam in interne sollicitaties. Ze had hierbij ook met vloeken en zuchten haar studie afgerond en haar collega's, tsja, die collega's hadden haar niet eens gefeliciteerd. Het eerste half uur ging ze hier eens even flink over los. Maar hoe verder? 

Durf jij te kiezen?

Keuzes maken: een thema wat vaak bij PSION in de spreekkamers aan bod komt. De psychologen zien daarbij twee soorten problemen terugkomen als het aankomt op het maken van keuzes, namelijk: 1. Ik heb helemaal geen keuze en 2. Ik heb teveel keuze. Hoe dan ook, in beide gevallen hebben mensen het gevoel onmogelijk een keuze te kunnen maken. Hoe werkt dat precies en hoe kunnen we zorgen dat we wel een keuze maken waar we ons goed bij voelen?

Haast

…maak plaats, maak plaats, maak plaats, we hebben ongelofelijke haast! Snel onze doelen in het nieuwe jaar bewerkstelligen en achter onze ambities aanrennen. Alles maar goed doen, netjes doen en liever gister dan vandaag. We denderen als treinen door het dagelijks leven, maar missen we daarbij niet het uitzicht onderweg?
Zo breng je motivatie in beweging Waren de feestdagen bij jou écht gezellig? Column Myrthe Dollé - Gelukkig ongelukkig zijn, kan dat? Week van de werkstress 2022: omgaan met werkdruk Column Petra van der Heijden – Ontspannen, is het zo makkelijk gezegd als gedaan? Nu al uit de vakantiemodus? Psycholoog Petra heeft de oorzaak én oplossing! Column Petra van der Heijden – Niet meer leiden en lijden Niet denken, maar doen! "Na twee uur wist ik het al: hier wil ik werken!" Column Petra van der Heijden - Zijn de olifanten de schuld van het korte lontje? Provocatief Coachen – Confronterend én liefdevol Laat je talent zien tijdens de PSION Talentdag op 9 juni! 'Preventie verkort en vermindert verzuim aanzienlijk' Maakt werk gelukkig? Column Petra van der Heijden - Verandering Laat je talent zien tijdens de PSION Talentdagen op 24 en 25 maart! "Vooral de visie en de manier waarop PSION kijkt naar psychische klachten sprak me aan.” Cliënt Fleur: ”Dat gebeurt mij niet” “Help, ik ga naar een psycholoog!” Advertorial: 'Burn-out? Praat op tijd met je medewerkers' Geen 51 weken wachten voor ondersteuning Als we om een hamster durven te vragen, kunnen we ook psychische klachten bespreekbaar maken Hoe is het om PSION Psycholoog te zijn? Jonna van Leeuwen blikt terug op haar traineeship Maar een week gelukkig op het werk?! We kunnen niet meer wachten op wachtlijsten! Schrijf je nu in voor de PSION Talentdagen op 27 en 28 september 2021 Hoe lang kun jij een sprintje trekken? Column Petra van der Heijden - Invloed Dagelijks bekritiseerd en gekleineerd door een collega Psychisch verzuim blijft hoog Mental vitality in times of Corona Column: Omgaan met emotie Maak kennis met onze vernieuwde ‘Beter in je vel-lijn’! Waarderen en accepteren: een wake up call voor een betere relatie Jonna van Leeuwen vertelt over haar tijd als PSION trainee Column: Afreageren? Wees eerlijk! Waarom we werk en seks niet gescheiden kunnen houden ‘Vitaal Voorop; ook voor de thuiswerker’ (gratis webinar) Zorg in Coronatijd (gratis webinar) Colum: Geen goede voornemens, maar waarden nastreven. Tweede Golf Update coronavirus 28 mei 2020; dienstverlening PSION Pak verzuim door psychische klachten preventief aan! Nieuw: de Psychologenlijn en online workshops Communiceren en contact houden ten tijden van het coronavirus In de ban van... angst Ontwikkelingen coronavirus 23 maart: dienstverlening PSION Toeleven naar ontspanning of ontspannen leven?! Een PSION-psycholoog; niet zomaar een psycholoog Ik mag jou wel Nieuwe ronde, nieuwe kansen, toch? Burn-out overgediagnosticeerd en overspannenheid onderschat(?) Samenwerking Tranzo Tilburg University en PSION Doet de diagnose er toe als het gaat om ziekteverzuim door psychische klachten? Nieuwe huisstijl PSION Update dienstverlening PSION Coronavirus Column Marjolein Abma: Sun burn-out