Het laatste nieuws van PSION

Bel de psychologenlijn!

Groeiende angst, onzekerheid, depressiviteit en somberheid: is Nederland onderweg naar een Winterdip ‘Plus’? De Nederlandse geestelijke gezondheidszorg (GGZ) maakt zich grote zorgen over de gevolgen die de coronacrisis veroorzaakt voor de mentale gezondheid in Nederland. Dat blijkt uit een rondgang onder hun leden: het mentaal verzuim neemt toe, de druk op de GGZ groeit, en de wachttijden lopen op. Angst, zorgen en thuiswerkstress vanwege het coronavirus hebben invloed op het individu en zorgen voor grote gevolgen v...

Column Karst Tjoelker - Eenzaamheid: een kans?

Eenzaamheid is een groeiend probleem in ons land, lees je nogal eens in de media. Een tijd terug las ik voor het eerst dat wetenschappers bezig zijn met de ontwikkeling van een heus medicijn tegen eenzaamheid. Ik kan me niet voorstellen dat deze pil er daadwerkelijk komt, maar het laat wel zien hoe serieus we eenzaamheid nemen als mensheid, en hoe pijnlijk we het vinden. Hoe erg we het vinden als het mensen overkomt. Toch is eenzaamheid overal, en is het er voor iedereen. Zo voelt vier op de tien jongeren in Nederland zich wel eens eenzaam...

Update coronavirus 28 mei 2020: dienstverlening PSION

Ook in deze bijzondere tijden kunnen wij onze cliënten de begeleiding bieden die zij nodig hebben. Alle ontwikkelingen rondom het coronavirus hebben ervoor gezorgd dat wij opnieuw gekeken hebben naar een optimale invulling van onze dienstverlening. Uiteraard met inachtneming van alle noodzakelijke hygiënemaatregelen van het RIVM en de Rijksoverheid. 

Pak verzuim door psychische klachten preventief aan!

Herkent u signalen dat een medewerker niet goed in zijn/haar vel zit? En merkt u het als een collega zich anders gedraagt en andere werkpatronen aanneemt? Verzuim als gevolg van psychische klachten is nog steeds stijgende, met alle gevolgen van dien. Daarom ondersteunen wij organisaties en hun medewerkers in de preventie en aanpak van psychische klachten; ook ten tijde van de coronacrisis! 

Nieuw: de Psychologenlijn en online workshops

De coronacrisis houdt iedereen in z'n greep. Ieder mens is anders en gaat op zijn of haar eigen manier met de situatie om. Wij hebben dan ook gemerkt dat deze bijzondere tijden om bijzondere ondersteuning vragen. Verschillende klanten hebben deze behoefte ook geuit.

Communiceren en contact houden ten tijden van het coronavirus

Elke relatie is een LAT-relatie. Ook de werkrelatie. Nu veel medewerkers niet kunnen werken of het werk moeten aanpassen, zoals dienstverlening op afstand of aangepast werk in het veld, is het investeren in de LAT-relatie nóg belangrijker dan normaal. LAT-relatie: Liefde, Aandacht & Tijd. Het belangrijkste ingrediënt van deze relatie is Communicatie en Contact.

In de ban van... angst

Corona… tot voor kort was dit voor mij gewoon een lekker biertje. Nu associeer ik het met mondkapjes, hamsteren, code rood, geen handen schudden etc. Een pandemie is gaande en dat kan veel mensen angst aanjagen. Dus nemen we massaal maatregelen om het virus te remmen en de angst te bedwingen. Niemand vindt het immers fijn om in angst te leven – het werkt beperkend. Hoe heftig is het dan als we ons bedenken dat er alleen in Nederland al bijna 500.000 mensen zijn die kampen met angst- en paniekklachten?

Ontwikkelingen coronavirus 23 maart: dienstverlening PSION

Het coronavirus houdt de wereld in zijn greep. Op maandag 23 maart hebben de Rijkoverheid en het RIVM bekendgemaakt dat er nieuwe, aanvullende maatregelen van kracht zijn. Deze maatregelen hebben gevolgen voor onze dienstverlening. Wij blijven zoveel als mogelijk onze dienstverlening aanbieden in de vorm die u van ons gewend bent, zolang dat nog verstandig is en kan. Wel neemt PSION (preventieve) maatregelen in acht die in lijn zijn met het beleid van het RIVM en de Rijksoverheid. Van face-to-face naar begeleiding op af...

Column Karst Tjoelker: Medisch, of menselijk? (deel 2)

Gerald snapte niet zo goed wat er met hem aan de hand was, vertelde ik in mijn vorige column. Het leven kostte hem veel meer energie dan gewoonlijk en werken lukte hem alleen nog voor halve dagen. Gerald zocht een verklaring. Een logische. Een medische, het liefst; een oorzaak met een duidelijke naam en bijpassende oplossing.